ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΟ-ΚΡΗΤΗ

Thursday 30 October 2008

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ






Για τους κρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό. Τρώνε ότι παράγει το νησί. Φρούτα, άφθονα λαχανικά, άγρια χόρτα, κηπευτικά, βότανα και αφεψήματα , όσπρια, γαλακτοκομικά, σπιτικό ψωμί και παξιμάδια. Αρωματίζουν τη γεύση με διάφορα αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με φυσικές γλυκαντικές ύλες όπως μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με εξαιρετικό κρητικό κρασί και παραδοσιακό ρακί. Το σημαντικότερο διατροφικό στοιχείο τους είναι το λάδι, το οποίο για τους Κρητικούς αποτελεί τη βασική πηγή λίπους. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Ι ΚΟΤΑ 1 1/2 ΚΙΛΟ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΡΥΖΙ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΤΑΚΑ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΑΛΑΤΙ





ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΑΖΟΥΜΕ , ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ, ΓΙΑ 1 1/2 ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΙΣΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΑΛΑΤΙ. ΜΟΛΙΣ ΨΗΘΕΙ, ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΣΟΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΜΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ. ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟΝ ΖΩΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 3 ΝΕΡΟΠΟΤΗΡΑ ΖΩΜΟ ΒΑΖΟΥΜΕ 1 ΡΥΖΙ. ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΞΑΝΑΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΡΩΜΕΝΟ ΖΩΜΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ, ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΖΩΜΟ (20 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ). ΚΑΙΜΕ ΤΟ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ Σ’ ΕΝΑ ΜΠΡΙΚΙ, ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΡΥΖΙ, ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΨΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΠΥΡΩΤΟ.

No comments: